Tijdens uw bezichtiging aan een woning in Griekenland zal een makelaar u vragen om voor de specifieke woningen het speciale kopersmadaat in te vullen dat in officiële terminologie gewoonlijk een “Agentschapsovereenkomst” of “Opportunity Suggestion Order” wordt genoemd. Dit formulier is goedgekeurd door de Federatie van Vastgoedmakelaars van Griekenland (OMASE).
Het dient veiligheidskwesties met betrekking tot het onroerend goed en de personen die erin wonen. Bedenk dat een makelaar tijdens de promotie van een woning deze in theorie aan tientallen verschillende mensen kan laten zien, met onbekende bedoelingen. In gevallen waarin het pand bewoond is, staan de gevoelige persoonlijke gegevens van de mensen die zich daarin bevinden, evenals hun veiligheid, op het spel. Het is daarom redelijk en logisch om een gedetailleerd overzicht bij te houden van degenen die het betreffende pand hebben bezocht. Met dit mandaat wordt dus niets anders toegepast dan het bekende principe dat we allemaal voor onszelf in acht nemen: we laten geen vreemden binnen in ons huis.
Het is dus zeer redelijk, vooral bij woningen, dat de professionele makelaar weigert u het onroerend te laten zien en de exacte locatie ervan bekend te maken als u weigert de relevante overeenkomst te ondertekenen. Plaats jezelf in de schoenen van de eigenaar. Hoe zou u reageren als uw makelaar onthult dat hij niets weet over de man die hij zojuist bij u thuis heeft gebracht…? De Griekse Federatie van Makelaars, geven professionele makelaars immers uitdrukkelijk de opdracht om zich strikt te houden aan het laten tekenen van dit document.
Met andere woorden, het toont de oprechte intentie van de ondertekenaar aan om gebruik te maken van de diensten van de makelaar, om het specifieke onroerend goed te kopen, op voorwaarde dat het voldoet aan de voorwaarden die hij heeft gesteld, en om vervolgens de specifieke vergoeding aan de professional te betalen voor zijn bemiddeling bij het definitief sluiten van de koopovereenkomst. Als u de woning of het perceel niet wilt kopen, dan zit u financieel verder nergens aan vast.
Door deze docuementen bij te houden, kunt u achteraf eenvoudig zien met welke makelaars u heeft samengewerkt, welke woningen u heeft gezien en welke opmerkingen u op de kopieën van de opdrachten hebt genoteerd.
Tegelijkertijd zijn de overeenkomsten een bewijs, zowel voor de aangekondigde prijs als voor de details van de echte eigenaren, maar ook voor de belangrijkste kenmerken van het onroerend goed dat u hebt gezien. Dit beschermt u tegen willekeurige prijsveranderingen, meestal achteraf en tegen onbestaande excuses. Voor een zorgvuldige koper is dit alles een manier om de juistheid van de informatie die hij ontvangt te verifiëren, maar ook als gevolg van de evaluatie van de professionals waarmee hij in contact komt, zodat hij gemakkelijk de meest correcte kan kiezen.
Bovendien levert het indienen van deze formulieren van uw kant nuttige informatie op, zodat u kunt voorkomen dat u hetzelfde onroerend goed twee keer van verschillende professionals ziet en dat u zich niet aan hen verplicht.
Ten slotte biedt het nuttige informatie voor de vastgoedeigenaar. Het aantal gemaakte afspraken, de respectieve data, de prijs die aan de geïnteresseerde partijen is meegedeeld, de mensen die het pand hebben bezocht, worden bewezen door deze overeenkomst.